Jávea cala

Even inzoomen: Omgeving van Jávea (Xàbia)

In deze blogserie zoomen wij in op de omgeving van Valencia. Omdat de omgeving van Valencia stad zóveel te bieden heeft dat het wel wat extra aandacht verdient. Maar ook omdat ons huizenaanbod verder gaat dan Valencia stad. En als je dan in een van die prachtige villa’s zit, is het toch wel fijn om te weten wat je allemaal kan doen in de omgeving. Waar je bijvoorbeeld het beste je dag start met een koffie, of een glas wijn drinkt aan in de middag. Maar ook tips voor de mooiste strandjes en andere leuke activiteiten. Deze week zoomen wij in op de omgeving van Jávea.

Jávea, wat trouwens ook regelmatig als Xàbia wordt geschreven (dat is Valenciaans), staat bekend als één van de leukste dorpjes van de Costa Blanca. Jávea is omringd door rotsen en bergen en heeft een prachtig historisch centrum, een levendige haven én kilometers aan strand. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de omgeving van Jávea, vol met idyllische baaitjes (calas) en meer natuur.

Zo zit Jávea in elkaar

Even terug naar het dorp Jávea. Een romantisch, oud en typisch Spaans dorpje – tenminste, als je je in het centrum begeeft. Het centrum is klein en daardoor is, zolang je kan traplopen, alles goed beloopbaar. Doordat Javea tegen de berg Montgó aan ligt, is er veel hoogteverschil, wat het alleen maar leuk en lekker idyllisch maakt. Loop (of klim) langs de vele leuke pleintjes en smalle straatjes. Als je helemaal naar beneden loopt, kom je in de haven uit, bij een redelijk breed kiezelstrand met een paar hippe strandtenten.
Iets buiten deze oude stad, richting het zuiden, heeft Jávea zich uitgebreid naar een tweede zandstrook, het strand van El Arenal. Dit kindvriendelijke (zand)strand ligt aan een boulevard vol met hippe, maar wel redelijk toeristische, strandtenten. Perfect om een dag te vertoeven!

Voor als je door de restaurants het bos niet meer ziet hebben wij een paar toppers voor je opgesomd:

1. La Siësta. Een mooie en luxe beachclub op het kiezelstrand van Jávea. Goed voor een drankje, maar ook om de hele dag te vertoeven op één van de bedden die je er kan huren. 

2. Tosca Restaurante. Dit restaurant is gelegen in de haven van het El Arenal strand. Misschien ietsje duurder dan de gemiddelde Spaanse restaurants, maar zeker worth it. Perfect voor een avond goed en uitgebreid eten.

3. Restaurante Masena. Voor dit restaurant moet je een klein stukje rijden vanaf het strand, het binnenland in. Maar in ruil daarvoor kom je wel in prachtige tuinsferen terecht, mét een heerlijke avondkaart.

4. Bambula. Een mega hippe strandtent aan de boulevard van El Arenal. De ontbijt/lunch/diner/cocktail plek heeft een groot terras voor met uitzicht over zee en een prachtige binnentuin met een grote vijver vol vissen.

Rondom Jávea

Met alle restaurants, winkels en het strand, kun je je natuurlijk een aardige tijd vermaken in het centrum van Jávea. Maar wij adviseren heel erg om ook even op pad te gaan in de prachtige omgeving. Het ligt tenslotte in het mooiste deel van de Costa Blanca, met de meest idyllische strandjes om de hoek. Daarom een lijstje met wat de omgeving van Jávea allemaal te bieden heeft:

1. De idyllische calas(baaitjes) dus. Het is moeilijk kiezen, want om elke kilometer zit weer een nieuwe cala. Maar Cala Barraca met het restaurant Cala Clemence is toch wel onze favoriet. Maar ook Cala Ambolo of Cala del Moraig staan bovenaan op ons lijstje! Je vindt de calas alledrie nét iets onder Javea. Houd trouwens wel rekening met kiezels/stenen, dus neem een stoeltje mee. Oh, en een parasol misstaat in de hete zomermaanden ook niet.

2. Het Montgó natuurgebied. Met als letterlijk hoogtepunt de Montgó berg waar Jávea tegenaan ligt. Je kan hier helemaal losgaan met hikes, van amateuristische routes van 1,5 uur, tot 7 uur durende hikes waar een goede voorbereiding een vereiste is.

3. Een mooie, rijke onderwaterwereld. Door de vele rotsen en het heldere water is de kust van Jávea ook ónder water prachtig. Perfect om te snorkelen of duiken dus!  

Overnachten in de buurt van Jávea? Wij hebben prachtige villa’s in de aanbieding. Bijna allemaal met zwembad en van alle gemakken voorzien! Kijk op onze huizenpaginavoor foto’s en meer informatie over de villa’s.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
en_GBEN
nl_NLNL es_ESES en_GBEN

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring