4 dingen die je kan doen met sinaasappelen, maar je zelf nooit bedacht had

Je koopt het oranje goud dan ook voor een prikkie bij de lokale fruterías in Spanje, soms in grote hoeveelheden. Je kan ze natuurlijk simpelweg tot sap te persen, of nog makkelijker, gewoon pellen en opeten. Maar er kan zo veel méér met sinaasappels. Wist je bijvoorbeeld dat je sinaasappelschilletjes (wanneer gedroogd) prima kan gebruiken als aanmaakblokjes? De olie in de schil is super ontvlambaar, dus een sinaasappelschilletje brandt langer dan een twijgje. Wat nog meer te doen met een sinaasappel? Komt ‘ie.

1. Maak sinaasappelkoffie

Houd je van koffie én van sinaasappels? Probeer dan eens een café met een Valenciaanse twist door beide geneugten samen te voegen: café de Valencia. De bitterzoete smaak van de oranje citrusvrucht gaat namelijk heel goed samen met koffie.

Sinaasappelkoffie maak je als volgt: Was en boen een (biologische, onbespoten) sinaasappel en haal met een dunschiller wat sliertjes van de oranje toplaag. In die schil vind je de sinaasappelsmaak namelijk sterk geconcentreerd. Raspen kan ook. Voeg de schil toe aan de aangestampte koffie in je piston, koffiefilter of percolator alvorens je de koffie laat lopen of op het gas zet. Door de hoge druk waarin het hete water door de koffie én de sinaasappelschil wordt geperst, komen beide smaken in je kopje terecht. Hoe meer schil, des te sterker de smaak. Vooral ook heel lekker bij een cappuccino. Met een Nespresso-apparaat gaat dit overigens lastig, lo siento.

2. Gun jezelf een stralende huid

Sinaasappelen zijn niet alleen gezond en goed voor je huid als je ze eet (ja, vitamine C en antioxidanten), ze doen ook veel goeds als je ze smeert. Een sinaasappelschil zit vol goede – lekker ruikende – oliën die je huid schoonmaken.

Een sinaasappel-gezichts-spa houd je zo: Om te beginnen, zorg dat je deze sinnaasappel-spa ’s avonds doet. Je huid kan hierna namelijk wat gevoelig worden voor zonlicht en daarbij kan de olie dan ’s nachts nog een beetje inwerken. Oké, actie: haal met een dunschiller de bovenste oranje laag van een (onbespoten) sinaasappel. Leg deze topschil even in lauw water, dan komt de olie beter vrij en wordt de schil soepeler. Wrijf de zachte, gewelde schilletjes vervolgens over je gewassen gezicht, en laat de olie die daarmee vrijkomt een halfuurtje intrekken. Spoel je gezicht daarna af met koud water. Zonder zeep, daarmee zou je de olie er namelijk gelijk weer af wassen en dat wil je niet. Klaar? Voila, je hebt je huid nu op een natuurlijke manier schoongemaakt en gevoed, én je hebt ál het goede uit een sinaasappel gehaald. Verwacht morgen een stralend, schoon en fris ruikend gezicht en veel complimenten.

3. Bescherm je geliefde planten tegen katten of naaktslakken

Heb je wel eens een kat aan je hand laten ruiken, nadat je een sinaasappel of mandarijn gepeld hebt? Moet je eens doen en je zal zien: katten houden niet van sinaasappels. Daarentegen houden ze wel van planten, helaas. Ze spitten erdoor, eten eraan en klimmen erin. Irritant, maar hulp is onderweg. Hier komt de sinaasappel.

Hoe ga je te werk? Rasp of schil de bovenste laag van wat sinaasappels. Wees niet te zuinig, sinaasappelschil komt, zoals je leest, altijd van pas. Strooi de schilletjes rondom de planten in je tuin of in de pot van je kamerplant om ervoor te zorgen dat katten er voortaan wegblijven. Vreet een kat aan de bladeren van een plant? Wrijf dan wat van de schil over deze bladeren zodat de olie achterblijft. Sinaasappelschil werkt trouwens niet alleen om katten te weren, ook naaktslakken, mieren en andere insecten houden er niet van. Drie vliegen in één klap. Neem ook eens wat sinaasappelschil mee met picknicken om te voorkomen dat de mieren je kleedje overmeesteren.

4. Dááág muffe luchtjes in huis

De olie in de sinaasappelschil werkt ook nog eens perfect tegen stank. Dus heb je muffe luchtjes in huis? Laat de sinaasappel jouw verlosser zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je sinaasappels kan inzetten als geur-absorbeerder.

Zo houd je met sinaasappels stank uit huis: snijd een sinaasappel in partjes en eet de vrucht lekker op. Strooi vervolgens wat zout op de overgebleven, vruchtloze partjes schil. Het zout zorgt ervoor dat het resterende vocht uit de schil opgenomen wordt. Verspreid deze partjes in je koelkast en ze zullen alle etensgeuren die daar rondgaan tot wel twee weken in zich opnemen. Dááág vis-, knoflook- en kaaslucht.

Kom je met ons de aller-lekkerste café de Valencia van Spanje drinken? Ga met ons mee op fietstour tijdens je citytrip in Valencia en wij nemen je onder meer mee naar het leukste koffiezaakje met de beste sinaasappelkoffie, inclusief hemelse, lokale, zoete lekkernij.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
es_ESES

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring