Desayuno, almuerzo, comida? Dit moet je weten over de eetgewoonten in Valencia en Spanje.

Of je nou in Valencia op stedentrip bent, of een langere rondreis door Spanje maakt, je wilt natuurlijk leven als een échte Español. Dus zuig je zo snel mogelijk de cultuur in je op, roep je accentloos ‘la cuenta por favor’ en ‘si, claro’, en doe je vrolijk mee met alle lokale (al dan niet vreemde) gewoonten. Een goede toerist lijkt immers op een local. The Orange Guide helpt je maar al te graag een Valenciaanse local te worden. Daarom hier een lesje ‘eetgewoonten voor échte Españolen’.

8:00. Word wakker met een Desayuno.

Spanjaarden beginnen de dag met een desayuno, tussen 7 uur en 9 uur ’s ochtends. Vrij vertaald is de desayuno het ontbijt, maar een écht ontbijt is het niet te noemen. Een desayuno bestaat vaak alleen uit een café (koffie) met iets kleins, een galfeta (koekje) bijvoorbeeld. 

Onze desayuno tip: Cafe TRENTATRES in de kleurijke wijk Ruzafa. Hier zit het altijd vol met locals die even snel een café con leche wegtikken.

11:00. Opgestart? Op naar Almuerzo.

Na de desayuno kennen Spanjaarden de ‘almuerzo’Almuerzo eet je rond een uur of 11, en uiterlijk 12 uur. Vaak bestaat de almuerzo uit een bocadillo (broodje) met manchego (Spaanse kaas) of mon (Spaanse ham). Ook een tostada con tomate (toast met tomaat) zal je hier vaak op de kaart zien staan als almuerzo

Kijk trouwens niet gek op van alle Spanjaarden die rond deze tijd al met een biertje of glas wijn op het terras zitten. Dat is hartstikke normaal hier en bestel jij dus ook als je als een échte Valenciaanse local wilt leven. Mocht je het toch wat te vroeg vinden voor alcohol, bestel dan een glas verse zumo de naranja. Valencia heet immers niet voor niets de stad van de sinaasappelen.

Onze almuerzo tip: Bodega La Pascuala in de visserswijk el Cabanyal voor de állergrootste en lekkerste belegde bocadillos.

14:00 Héél uitgebreid lunchen, dat is Comida.

Na de almuerzo komt het volgende feestmaal: la Comida, oftewel de lunch. En dat is hier geen kleffe boterham met pindakaas achter de computer. Españolen nemen comida bloedserieus. Daar kunnen wij Hollanders nog een puntje aan zuigen. De letterlijke vertaling van het woord ‘comida’ is ‘eten, en dat zegt eigenlijk genoeg.

 Valencianen lunchen met paëlla of uitgebreide tapas en ernaast een salade. Iedereen doet mee. Dit betekent dat de kantoren rond 14.00 uur leeglopen en de winkels dichtgaan. Siesta! Vanaf 17.00 uur gaan de winkels pas weer open. Uiteraard is het voor de Spanjaarden niet gek om óók bij de comida een biertje of een glas wijn te drinken. Of het nou een werkdag is, of niet.

Onze comida tip: paella natuurlijk! De lokale favoriet is Casa Carmela, waar de paella nog op sinaasappelhout wordt bereid.

18.00. Voor de zoetekauwen, Merienda.

Van zo’n uitgebreide lunch zit je wel even vol, dus pas zo’n vier uur later is het volgende moment om te eten aangebroken. Zit iedereen in Nederland rond 18.00 uur braaf aan de hutspot, hier staan om dezelfde tijd rijen in de churreria’s en panaria’s. De merienda bestaat meestal uit iets zoets, niet al te groots. Churros, een pain de chocola, een donut of wat fruit. Zolang het maar genoeg brandstof is om de werkdag tot een uur of 20.00 vol te houden en tot 22.00 niets meer te eten.

22.00 Iedere dag afsluiten met een feestmaal. Cena!

Zoals wel bekend, eten Spanjaarden laat. Écht laat. En dit late diner kent de naam ‘Cena’. Veel restaurants gaan – zeker in het weekend – om 21.00 pas open en om 22.00 uur eten is niet meer dan normaal. Ook voor kinderen. Hele families komen tijdens de cena samen om de dag door te spreken en góéd af te sluiten. Valencianen dineren vaak met een stuk vis of een stuk vlees en ernaast een salade en wat patatas bravas.

Onze cena tip: Ga naar Bar El Olivo voor een authentiek tapasdiner.


Wil je van de gebaande toeristische paden afwijken en een unieke Valenciaanse eet-ervaring? Ga met de Orange Guide op tapas-tour, breng een bezoekje aan een wijngaard, of laat ons jouw vakantie of stedentrip op maat maken.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
es_ESES

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring