Viva el barrio: RUZAFA, de hipste wijk van Valencia

Wat zo’n 20 jaar geleden nog een vervallen wijk was, is vandaag de dag de populairste wijk van Valencia. Van traditioneel en trendy tot alternatief en gay-friendly, Ruzafa is het allemaal. Zo bevindt zich op iedere hoek van de straat een hip restaurantje, vind je diverse vintagewinkels en kent Russafa (de Valenciaanse naam voor de wijk) zelfs nog een lokale markt.

Maar eerst: de geschiedenis van Ruzafa

De wijk Ruzafa heeft zijn naam te danken aan de Moren (Arabieren), die van 711 tot 1238 over Valencia heersten. ‘Rusafa’ is namelijk de Arabische benaming voor ‘tuin’. In de Middeleeuwen legde een Moorse prins een enorm park aan in dit gebied, waar de Moren tijdens hun tijd lekker gingen chillen. Toen koning Jaime I Valencia heroverde in 1238, was het Ruzafa waar de Moorse koning zijn overgave tekende. Ruzafa werd vervolgens omgetoverd van park tot dorpje, nét buiten de stad Valencia; Ruzafa lag toen immers nog buiten de stadsmuren. Maar in de 19e eeuw ging Valencia door een economische transitie (mede door de sinaasappels die hun weg naar Valencia gevonden hadden!), waardoor de stad uitbreidde. Na het slopen van de stadsmuren in 1865, werd Ruzafa in 1877 een officiële stadswijk van Valencia. Het was een nogal aftandse wijk voor arme arbeiders. Totdat rond het jaar 2000 de gemeente besloot hier wat aan te doen. Ruzafa heeft een enorme transitie ondergaan en is nu een echte yuppenwijk, met veel hippe tentjes, keurige gekleurde gevels en een zeer homovriendelijke sfeer.

Valencia’s ontbijt hotspots vind je in Ruzafa

Om optimaal te kunnen genieten van Ruzafa, is het natuurlijk belangrijk dat er een goede bodem wordt gelegd. Waar? Bij dé ontbijtspots van Ruzafa natuurlijk; Dulce de Leche en Los Picos Café. Bij die eerste kan je terecht voor de allerlekkerste, Instagram-waardige taarten. Meer in de mood voor een hartige sandwich en de beste koffie van Ruzafa? Vlieg dan snel naar Los Picos Café!

Mercado de Ruzafa

Welkom op deze bijzondere markt! Mercat de Russafa is één van de nieuwste overdekte markthallen van Valencia, stammend uit de jaren vijftig. De markthal telt ongeveer 160 kraampjes en is een plek waar je je een lokale Valenciaan waant. Van topkwaliteit vlees, tot kaas, fruit, groenten en vis, Mercat de Russafa heeft het allemaal. Fun fact? Veel van de bars en restaurants in Ruzafa doen hier hun inkopen.

Zoete trek? We noemden ‘m ook al in onze blog over onze favoriete eet- en drinkspots in Valencia: bij het marktkraampje van El Horno de Bombi haal je lazos de miel! Deze Spaanse lekkernij, gemaakt van bladerdeeg, melk, honing en poedersuiker, gaat heerlijk gepaard met een sinaasappelcappuccino van Ikore Kofi, ook te vinden in de Mercat de Russufa. Hier wordt sinaasappelschil bij de gemalen koffie in de piston gedaan, waardoor de koffie een Valenciaanse touch heeft.

De beste vintage van Valencia vind je in Ruzafa

Madame Mim en Vintaker zijn dé vintagewinkeltjes van Ruzafa, met nauwkeurig geselecteerde items. Meer vintage? Ga dan naar Calle de Cadiz, daar zitten nog meer leuke vintagezaken, dicht bij elkaar. Voor wie die hard vintage is, raden we de mercadillo de Ruzafa aan: dat is de rommelmarkt die elke maandagmorgen rondom de Mercado de Ruzafa plaatsvindt. Hier vind je parels van Levi’s broeken, en nog veel meer.

Lunchen in Ruzafa

Even afkoelen onder de bomen doe je bij Los Picos Café

  • Los Picos Café: even afkoelen doe je onder de bomen bij Los Picos Café. De allerlekkerste koffie, een heerlijke sandwich of yoghurt met vers fruit, met liefde en een knipoog geserveerd.
  • La Flaca: voor de meest picture perfect gerechten is La Flaca dé hotspot. Een heerlijk uitgebreide borrelplank, een juicy hamburger, een luchtige salade of een smaakvolle tartaar, La Flaca heeft het allemaal, mét een bruisend terras.
  • Dos Estaciones: gek op witte tafelkleden, blinkende glazen en uitstekende service? Dit chique zaakje serveert ongelooflijke kwaliteit, en het leuke? Een ‘tasting menu’ van sterrenniveau heb je hier al voor €55. Een koopje!

Struinen door de hipste wijk van Valencia

Ruzafa is een heerlijke wijk; iedere straat kent zijn eigen bijzonderheden en het is een feestje om door deze barrio (‘wijk’ in het Spaans) te mogen lopen. Dus zet je Google Maps maar even uit en ga gewoon op gevoel de wijk verkennen. Houd je camera bij de hand en laat je verrassen door de schoonheid van deze wijk. Kijk daarbij vooral omhoog, want de gekleurde gevels steken fantastisch af tegen de blauwe lucht van Valencia.

Dineren in Ruzafa’s restaurants

Van spotgoedkope mini pizza’s, tot de traditioneel Spaanse keuken met een twist, of zelfs tot de Libanese keuken. Ruzafa heeft het allemaal! Voor een onvergetelijk diner moet je bij La Finestra (pizza), Amor Amargo (Spaans), Cafecito (Mexicaans) of Beirut (Libanees) zijn— hier is succes namelijk gegarandeerd!

Borrelen in Valencia’s meest homovriendelijke wijk, Ruzafa

Goed borrelen op z’n Ruzafa’s, dat doe je nergens anders dan bij het gouden hoekje van Trentatres, Comic Café en Casa Pepe. Of het nou maandag of zaterdag is; op deze straathoek (waar Calle Puerto Rico en Calle Sueca met elkaar kruizen) bruist en borrelt het altijd van gezelligheid. Extra leuk: deze straathoek is één van de gay hotspots van Valencia, waar de regenboogvlaggen uithangen en de LGBT gemeenschap in vrede en bruisendheid samenkomt. Dus bestel gauw een heerlijk drankje (gin tonics á €5) en salud op Ruzafa!

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
es_ESES

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring