Paella lunch Valencia

Alles over hét (lunch) gerecht van Valencia: paella!

Als je in Spanje bent eet je paella, toch? Maak daar gerust van: ‘Als je in Valencia bent eet je paella’. Punt. Dit heerlijke rijstgerecht is hier namelijk ontstaan en de traditionele en vooral lekkerste paella eet je dan ook in het zonnige Valencia. Leuk feitje, paella dankt zijn naam aan de brede, halfhoge pan met de twee oortjes waar het in gemaakt wordt. Óf aan het feit dat paella van oudsher een gerecht is dat de man voor de vrouw kookt. ‘Voor haar’ ofwel ‘para ella’ in het Spaans. Paella! Beide naamverklaringen worden bevestigd door de Valencianen… welke zou het zijn?

Slakken in je paella

Zeg je paella (wat je uitspreekt als ‘paeja’, met een ‘j’ dus), dan denken de meesten aan een grote pan met rijst bedekt met zeevruchten zoals grote garnalen, mosselen of inktvis. Helaas. Volgens de Valencianen dan. Het is namelijk ‘hun’ paella waar het allemaal mee begonnen is, en die bevat niks van zeevruchten. De traditionele ‘Paella Valenciana’ bevat konijn en kip en vaak ook slakken. Liever geen slakken in je eten? Bestel de paella dan ‘sin caracoles’. Maar goed, terug naar de trotse Valencianen. Door het succes van de paella wordt het gerecht over heel de wereld verspreid en zien zij hun paella langzaam verpest worden. Uit angst voor misbruik van het traditionele gerecht, wordt de Paella Valenciana daarom sinds 2014 officieel tot cultureel erfgoed van de regio Valencia gerekend. Net als bijvoorbeeld het straatfestival Fallas en de vissershuisjes in Cabanyal.

Ork ork ork, paella eet je met een….


Op het strand van Valencia, bij La Pepica eet je hele lekkere paella. Er is wel een grote kans dat je dan wel binnen zit. Maar, zo doen de  locals het ook: binnen eten. Voor de volledige local ervaring, eet je de paella ‘s middags én met enkel een lepel. ‘s Avonds paella eten is een no go dat doen alleen toeristen. Veel restaurants verkopen dan ook geen paella tijdens de cena. Ook een leuk idee: maak een fietstocht naar Albufera (daar komt de paella rijst vandaan) en eindig hem in sfeer met een uitgebreide paella lunch. Houd wel rekening met een wachttijd van zeker 40 minuten na het bestellen van je paella. Dat krijg je als jouw paella vers wordt bereid!

Wil je echt op een bijzondere plek paella eten? Denk aan een tafeltje op een stijger aan het Albufera meer, vlakbij Valencia, of een klein restaurant vlakbij het strand waar de paella op sinaasappelhout wordt gebrand. Wij regelen deze unieke ervaring met liefde voor je! Op voorwaarde dat jij een ‘Paella Valenciana’ bestelt…

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring