De markthallen van Valencia: de mercados en mercats

Voor we beginnen: vraag je je af waarom bij de Valenciaanse markten soms het woord ‘mercat’ wordt gebruikt, en soms het woord ‘mercado? Nou, mercado is Spaans en mercat is Valenciaans. Deze twee talen gebruiken Valencianen ongegeneerd door elkaar heen, wen er maar aan.

Wat je moet weten over de markthallen van Valencia

Voor veel locals – vooral de ouderen – zijn de overdekte markthallen nog steeds dé plek om hun dagelijkse of wekelijkse boodschappen te halen. De Spaanse mannen en vrouwen die hier met hun boodschappentrolleys bij elkaar komen om te kletsen en van kraampje naar kraampje te slenteren zijn een feest voor het oog. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtig uitgestalde producten en authentieke marktverkopers gehad. 

Producten op de overdekte markten zijn vaak wat chiquer en dus duurder dan bij groenten- en fruitboertjes op straat. Goedkope boodschappen haal je dus niet op de overdekte markten, mooie producten wél!

Eet tapas van een sterrenchef bij Mercado Central

Aan de rand van het oude stadscentrum van Valencia vind je de voedselmarkt Mercado Central. Een immense hal met honderden kraampjes, gekleurde tegels en een prachtig glas-in-lood dak. De kraampjes zijn opgedeeld in categorieën, handig bij het boodschappen doen. Je vindt er de mooiste Spaanse hammen, kruiden en specerijen, groenten en fruit, verse vis, brood en gebak en meer. Oh, er is ook een kraampje waar je een mierzoete maar verfrissende horchata drinkt en een fartón haalt. 

De parel van Mercado Central is Central Bar. Een tapaskraam midden op de markt van de Valenciaanse sterrenchef Ricard Camarena. Voor een goede prijs eet je hier de aller-aller-lekkerste tapas met ernaast een cerveza of een goed glas wijn. Staand, of op een hoge kruk aan de bar. Heb er vrede mee dat je even moet wachten, want uiteraard zit het hier vanaf ’s ochtends vroeg, altijd vol.

Openingstijden Mercat Central: maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 15:00

Loop langs de groentejuweliers van Mercado de Ruzafa

Midden in de wijk Ruzafa vind je de overdekte voedselmarkt Mercat de Russafa. Al voordat je naar binnenstapt is de hal een kleurrijk feest. Iedere kant is namelijk geschilderd in een andere kleur. De kleuren staan symbool voor een categorie aan producten. Er is een bruine (vlees), groene (groenten), blauwe (vis) en oranje (fruit) kant. Ook handig om als oriëntatie te gebruiken in de wijk. Ruzafa kan namelijk zeker in het begin nogal een doolhof lijken.

Het leukste, of nou ja: lekkerste, van Mercat de Russafa is met stip de koffiekraam waar je naast verse koffiebonen ook de allerlekkerste café Valenciana drinkt: een cappucino met sinaasappel erin. Haal er bij een van de bakkerskraampjes nog een zoete lekkernij bij (Lazos con Miel stelt nóóit teleur) en je dag kan niet meer stuk. Nog een tip: wil je een keer écht lekker zelf koken zonder op de prijs te letten? Doe dan je boodschappen op de Mercat de Russafa. Er zijn kraampjes met de mooiste lokale wijnen, allerlei soorten kruiden (die ze in supermarkten niet hebben) en juweeltjes van groenten- en fruit.

Openingstijden Mercat de Russafa: maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 14:00

Mercado de Colón, een gastronomisch hoogstandje

In de wijk Pla del Remei, op de rand van de chique winkelwijk Canovas vind je de statige en prachtige markthal Mercado de Colón. Gebouwd in Art Nouveau stijl. Een gastronomische markthal waarin met name veel barretjes, cafés en restaurants gevestigd zitten. Een beetje vergelijkbaar met de foodhallen in Amsterdam of de markthallen in Rotterdam. Je gaat hier dus niet heen voor je boodschappen!

Wat je zeker moet proberen bij Mercat de Colón is de biologische horchata van Casa Orxata. Naast héél lekker, ook gelijk de echte lokale experience. Je kan bij deze horchata zelf kiezen of je er suiker in wilt of niet, fijn voor de mensen die hun horchata liever niet zo zoet drinken.

Openingstijden Mercado de Colón: maandag t/m zaterdag van 7:30 tot uiterlijk 23:00 (verschilt per bar, café of restaurant!)

Koop de beste vis bij Mercat del Cabanyal

In de visserswijk Cabanyal vind je de markthal Mercat del Cabanyal. Van buiten een stuk minder indrukwekkend dan Mercado de Colón, maar ook deze markt is zéker een bezoekje waard. Misschien juist omdat je er de minste toeristen zult vinden. Binnen vind je tig kraampjes met de verste producten en honderden winkelende Cabanyallers. Leuk feitje is dat achter veel kraampjes hier de boeren zelf staan. De verkoop is daardoor heel direct: van boer naar consument.

Tip: Cabanyal is een visserswijk en Mercat del Cabanyal staat dan ook bekend om de vis! Wil je een keer een mooie vis bereiden als diner of lunch? Koop hem dan op deze markt. De kwaliteit van de vis hier wordt gezien als een van de beste. Men zegt dat de locals van Cabanyal alleen al door naar de ogen van een vis te kijken, kunnen beoordelen hóé vers die is.

Openingstijden Mercat del Cabanyal: maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 14:30

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring