Deze is voor alle vegetariërs, veganisten, gluten- en lactose mijdende Valencia-gangers

Voor de vega(n)s onder ons.

Ondanks het feit dat wij, net als de Spanjaarden, wel van een jamonnetje hier en een stukje queso daar houden, zijn wij ook zeker voorstanders van af en toe een vega(n) maal. Vergeleken met Nederland is het in Spanje misschien iets lastiger om vega(n) te eten, maar toch is er ook in Valencia genoeg keuze! Als vegetariër kan je natuurlijk altijd patatas bravas bestellen. Maar wij snappen dat dat na een paar keer bestellen een beetje gaat vervelen. Gelukkig staat er altijd wel een vegetarisch gerecht op de menukaart. Maar er zijn ook complete vega(n) restaurants. Neem bijvoorbeeld Copenhagen in de wijk Ruzafa, een restaurant met een Scandinavisch uiterlijk, mediterrane keuken en Spaanse prijzen. Je hebt hier bijvoorbeeld een (heerlijk) drie-gangen-menu voor maar 11 euro 90. Ook voor niet-vega(n)’s heel erg de moeite waard. Of ga aan de andere kant van het centrum, in El Carmen, naar La Lluna. Ook een aanrader!

Mocht je zelf willen koken en zin hebben in een stukje nepvlees, dan kom je in de Spaanse supermarkten helaas wel een beetje van een koude kermis thuis. Het assortiment is namelijk karig vergeleken met dat van de Nederlandse supermarkten. Hier weinig niet-van-echt-te-onderscheiden hamburgers in de schappen, maar hooguit een paar kleffe groenteburgers. Lo siento. Naar een niet-Spaanse supermarkt gaan, zoals de Lidl, is wel een optie voor iets meer keuze. Denk aan falafel, of vega kipschnitzels.

Gluten = gluten en lactose = lactosa

Als je last hebt van voedselallergieën en intoleranties kan het lastig zijn om altijd rekening te moeten houden met wat en vooral wáár je eet. Al helemaal als je in het buitenland op vakantie bent. In Spanje is het herkennen van ingrediënten zoals gluten of lactose gelukkig makkelijk en hoef je er geen Spaanse taalcursus voor gedaan te hebben. De vertaling voor gluten is namelijk gluten en die van lactose is lactosa. Nou, hoe makkelijk is dat! En het zal je verbazen over hoe vaak er met grote letters SIN gluten/lactosa op verpakkingen in de supermarkten staat. De supermarktketen Mercadona, die je door de hele stad vindt, heeft het grootste gluten- en lactosevrije aanbod van Spanje.

Maar, als je op stedentrip of op vakantie bent in Valencia dan wil je natuurlijk niet alleen maar zelf in de keuken staan. Gelukkig zijn er ook genoeg opties voor restaurants waar ze rekening hebben gehouden met allerlei allergieën. Bijvoorbeeld Casa Montaña in Cabanyal, dit authentieke Spaanse tapas restaurant heeft een uitgebreide menukaart, inclusief genoeg keuze voor de mensen met allergieën. Of Casa Carmela, een van de beste paella restaurants van Valencia, vlakbij het strand. Una paella sin gluten staat hier gewoon op het menu! Voor nog veel meer opties kun je kijken op de website van, komt ie: Asociación de Celíacos de la Comunidad Valenciana. Oftewel: ACECOVA. Deze organisatie heeft een lijst met restaurants die rekening houden met glutenvrij eten. Als je bij een van deze restaurants gaat eten, kan je ervan uitgaan dat ze duidelijk op hun menukaarten hebben aangegeven welke gerechten je wel of niet kunt eten.

Wij zeggen alvast, disfruta la comida (eet smakelijk)! Kunnen we je helpen met een reservering bij bijvoorbeeld Casa Carmela? Of wil je met ons mee op wijntour? Of wil je op een andere manier meer van Valencia ontdekken? Wij hebben genoeg voor je in petto! Kijk eens op onze website naar activiteiten. Van fietstours tot yoga-en op het strand.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring