Dit is waarom El Cabanyal misschien wel de leukste wijk van Valencia is

Ga toch lekker op de fiets

Vanaf het stadscentrum van Valencia ben je binnen een kwartiertje fietsen in El Cabanyal. Of in tien minuten met de bus, maar fietsen is natuurlijk leuker. Zeker als je de route via het Turia-park neemt: fiets het hele park door, ga er aan het eind bij Ciutat de les Arts i les Ciències uit, fiets vijf minuutjes verder over het ruime fietspad van de Passeig de l’Albereda en de Carrer d’Eivissa

en je rijdt zo de boulevard van de haven en het strand op. En op deze droomlocatie, direct aan het strand, ligt El Cabanyal.

Bontgekleurde laagbouw en straatjes met vlaggetjes

Je herkent El Cabanyal gelijk aan de laagbouw, kleine Art Nouveau vissershuisjes en smalle straatjes, vaak volgehangen met vlaggetjes. Heel Valencia staat bekend om zijn kleurrijke keramische tegels, maar de optrekjes in El Cabanyal spannen wat betreft hun rijkdom aan kleuren en mozaïek de kroon. Complete gevels van huizen zijn er mee bedekt, en zo niet dan op zijn minst een rand langs het balkon. De grappige mix aan locals in El Cabanyal zorgt voor de bruisende stemming in de straatjes: volkse gipsys die met hele families voor hun huis cervezas drinken wonen naast ambitieuze jonge Spanjaarden die de kleine vissershuisjes als renovatiewoning kopen.

Een lesje geschiedenis over de vissers en de Moren

El Cabanyal werd al opgebouwd in de 13e eeuw als vissersdorp. Het dorp bestond toen enkel uit een rij vissershutten direct aan het strand, ook wel barracas genoemd. De vissers deden hun werk goed, er ontstond welvaart en de barracas werden vervangen door stevigere en elegantere huizen van twee of drie verdiepingen. En dat zijn de huizen die het straatbeeld in El Cabanyal vandaag de dag nog steeds bepalen. Toen de Moren zo’n 1000 jaar geleden in het dorp aanmeerden en hun voorliefde voor keramiek meebrachten werden al deze huizen bekleed met felgekleurde mozaïek tegeltjes. En dat maakt dat de arbeiderswijk zo kleurrijk werd: een Mediterraans juweel.

Touwtrekken om El Cabanyal

Cabanyal is een ‘beschermde historische zone’ maar al jaren willen stadsplanners met bulldozers een groot gat in centrum slaan om daar een moderne weg aan te leggen die van het Valenciaanse stadscentrum naar de zee loopt. Bewoners hebben uiteraard luidkeels geprotesteerd en het hoogste gerechtshof van Spanje – het Tribunal Constitucional – heeft toen bepaald de sloopplannen te stoppen. Voor nu goed nieuws voor de locals, maar gezien de groeiende populariteit van El Cabanyal onder zowel Valencianen als toeristen maakt dat het ook voor vastgoedmagnaten en projectontwikkelaars een gewild stukje Valencia is.

Dit vinden wij de 5 leukste hotspots van El Cabanyal

1. Guisante Rojo

Huisgemaakte tapas, een knus en rommelig interieur, en vaak zo druk dat je niet anders kan dan met je buren socializen: hier gaat alles op the Spanish way.

2. Lindala Restobar

Midden in El Cabanyal, en hier kan je altijd terecht. Voor ontbijt, lunch, snacks, koffie, diners en drankjes. Het interieur en de plek doen het hem, gevestigd in een oude hal met een immense binnentuin en eclectisch interieur.

3. Mercabanyal

Een soort foodhallen met stands van allerlei ondernemers waar je pizza, tapas, biertjes en taart en koffie haalt, die je vervolgens op het dakterras, op een van de steigerhouten banken, of op een van de terrasplekken verorbert.

4.Bodega La Peseta

Eigenlijk niet ín El Cabanyal maar net ernaast in de wijk El Grao. Wel heel leuk, dus toch een plek op het lijstje. Een kleine, typisch Spaanse tapasbar waar vooral kunstenaars en creatievelingen rondhangen, dat zie je terug in het interieur wat we zouden willen omschrijven als een chaotische gezelligheid. Hang aan de houten bar, of bemachtig een plekje op het terras.

4. La Fábrica de Hielo

Dé hotspot van El Cabanyal. Een oude ijsfabriek direct aan het strand waar heel hip Valencia zich op donderdag- en vrijdagavonden en in de weekenden lijkt te verzamelen om te borrelen. Vaak livemuziek en leuke evenementen, kijk even op de site.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring