Dit móét je weten over de wijnen in Valencia

D.O.???

Wanneer je in Valencia bent en je bestudeert wat etiketten van lokale wijnen – dan wel in de supermarkt dan wel in hoogstaande wijnbarren – zal je vaak het zogenaamde D.O. certificaat tegenkomen. D.O. staat voor Denominación de Origen Protegidais en het is een regionaal keurmerk voor wijnen gemaakt van Valenciaanse druiven met een zekere kwaliteit. Het certificaat is – naar ons mening – een beetje pretentieus en niet al te veelzeggend, want er zijn ook heel veel goede lokale wijnen zonder het D.O. label, en wijnen die niet al te best proeven en wel het D.O. label hebben. Maar goed, over smaak valt niet te twisten.

De allerfijnste wijnregio: Utiel-Requena (DO)


Utiel-Requena is één van de belangrijkste DO-regio’s van Valencia. Als je als wijnliefhebber naar Valencia komt, moet je deze regio dus kennen. (En zo niet, dan moet je doen alsof.) De naam van komt van de twee stadjes Utiel en Requena, die omringd worden door heel veel fijne wijngaarden. Wijn verbouwen is hier dé traditie waar alle locals trots op zijn en gebeurt veelal met één specifieke druif: de rode Bobal. Een druif met een volle smaak die vooral in een krachtige rosé lekker is, maar ook in veel rode wijnen terug te vinden. 

Wat zijn eigenlijk de lokale wijndruiven?

Wil je een beetje wijn-wijs overkomen als je een Valenciaanse guapa of guapo aanspreekt. Dan kan het opnoemen van de druiven die lokaal te vinden zijn je een handje helpen. Komt ‘ie: de bekendste échte lokale druiven die je in de wijngaarden in Valencia zal aantreffen zijn voor de witte wijn de druif Meseguera en voor de rode en rosé wijnen dus de Bobal. Andere druiven die hier ook veel worden verbouwd zijn de bekende Chardonnay, uiteraard de Tempranillo, maar ook de Syrah, Monastrell en Cabernet Sauvignon druiven vind je in de lokale wijnen terug.

Koop deze wijnen in Valencia

We raden je heel erg aan tijdens je verblijf minimaal een of twee goede flessen wijn bij een van de vele lokale wijnkoperijen in Valencia te kopen. Je vindt ze bijna op elke straathoek én in de overdekte markthallen. De prijs-kwaliteit verhouding van de wijn is hier erg goed dus onder een tientje slaag je met gemak. En het personeel van deze wijn winkeltjes deelt maar al te graag hun kennis en wijnadviezen met je. Maar, wijzelf geven ook graag tips waar je wat aan hebt. En ervan uitgaande dat je tijdens je citytrip sowieso een aantal keer in de Consum en de Mercadona belandt (de twee Valenciaanse supermarkten) en daar géén wijn-experts te vinden zijn, delen wij hieronder onze favoriete supermarktwijnen met jullie. Wij worden hier dagelijks heel gelukkig van, want ze kosten vaak maar enkele euro’s en zijn echt héél erg lekker.

Mercadona
Rood: The Guv Nor, El Mandamás (Tempranillo) – € 2,50
Wit: Castillo de Liria (Viura & Sauvignon Blanc) – € 2,29
Rosé: Arteso, Clarete (Rioja) – € 3,25

Consum
Rood: Los Arraez, Canallas (Tempranillo & Monastrell) – € 3,89
Wit: Los Arraez, Canallas (Merseguera en Macabeo) – € 3,89
Rosé: Vendimia Bronce, Juan de Juanes (Monastrell & Cabernet Sauvignon) – €2,80

Wil je een van de mooiste bodega’s bezoeken tijdens je trip naar Valencia? Ga dan met ons mee naar Utiel-Requeña. Wij beloven je een leerzame wijntour met wijnproeverij en aansluitende driegangenlunch met filmisch uitzicht over de wijngaarden. Alleen de de weg ernaartoe is al de moeite waard. Met dromerige berglandschappen, uiteraard overal wijngaarden en talloze middeleeuwse dorpjes.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring