Vier het échte Las Fallas in de buitenwijken van Valencia

CORONA ALERT! Door het Coronavirus ofwel Covid – 19 zijn Las Fallas in Valencia afgezegd! Het was een uiterst zware beslissing om te nemen voor de burgemeester, maar op advies van de Spaanse RIVM is hier toch voor gekozen. 1.600.000 mensen bij elkaar was toch niet zo’n goed idee. Hiermee loopt de stad honderden miljoenen euro’s mis, zal Valencia lege hotels hebben komende week maar vooral: is het hart van de Valencianen op dit moment even gebroken… het goede nieuws is: des te beter wordt het volgend jaar gevierd! Las Fallas 2021, wij kunnen niet wachten.

Dat de Valencianen wel van een feestje houden wisten we al, maar in maart gaat het écht helemaal los in Valencia. Vanaf 1 tot en met 19 maart wordt de stad namelijk volledig overgenomen door ‘Las Fallas’, een dagenlang festival dat traditie, satire en kunst combineert.

Las Fallas is als een soort Nederlandse carnaval en Koningsdag bij elkaar opgeteld. Maar dan vijf dagen lang en nóg groter, intenser en leuker. Denk aan: muziekpodia (verbenas) op elke straathoek, overal barretjes, honderdduizenden feestgangers, immense en felgekleurde poppen/kunstwerken die boven de torenhoge gebouwen uitsteken, én vuurwerk. Héél véél vuurwerk.

Fallas in de buitenwijken.

Las Fallas trekt jaarlijks een miljoen bezoekers van binnen en buiten Spanje. Dit maakt dat het in de populaire wijken van Valencia, El Carmen en Ruzafa (waar de meeste en mooiste poppen staan), vaak zo druk is dat locals vaak liever de andere wijken opzoeken. 

Wil je Fallas vieren als de locals? Ga dan ook naar een meer buiten gelegen wijk zoals Benicalap, Cabanyal, Benimaclet of Mislata. Daar is de drukte minder intens, kan je normaal door de straten wandelen en ben je nog hartstikke welkom in alle tenten, zolang je voor je cerveza(bier) (€1) betaalt.

De Mascleta. Lawaai of adrenalinekick?

Wat je verder nog moet weten over Las Fallas. Één ding is zeker, om Las Fallas kan je niet heen, zo is het vanaf begin maart bijna drie weken lang elke dag om 14:00 uur tijd voor de Mascleta, een indrukwekkende vuurwerkshow met vrijwel alleen knalvuurwerk. De locals verzamelen zich voor de Mascleta rondom Plaza de Ayuntamiento en genieten met een biertje in hun hand van het keiharde vuurwerk. 

De een vindt het maar lawaai, terwijl de ander wegloopt met een lichaam vol adrenaline en een grote glimlach op het gezicht. Om erover mee te praten moet je er een keer heen en het zelf ervaren, spijt krijg je er zeker niet van! De mascletà is trouwens altijd anders, want elke dag mag weer een andere vuurwerkspecialist zijn of haar kunsten laten zien en horen aan alle toeschouwers. Dit is voor hun een hele eer.

De immense Las Fallas poppen.

Vanaf 15 maart gaat pas het échte Las Fallas festival van start. De ruim 400 Fallas poppen waar al een jaar aan wordt gewerkt staan dan volledig opgebouwd in de straten. De poppen zijn tientallen meters hoog, hoger dan de meeste gebouwen en de kosten ervan lopen op tot soms wel miljoenen euro’s. De mooiste staan in de wijken Ruzafa en El Carmen, en die zijn zeker het bekijken waard. Maar, houd dus rekening met enorme druktes en langzaam lopende mensen. Zoek voor de leukste feestjes later de buitenwijken op.


Ben je in Valencia met Las Fallas? Ga dan met ons mee op  tour
en wij laten je naast de mooiste en indrukwekkendste Fallas-poppen het echte, originele Fallas-feest zien in de buitenwijk Cabanyal, vlak naast Valencia strand.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring