Deze 3 lokale drankjes moet je drinken als je in Valencia bent

Begin de dag met een café.

Ook Valencianen starten hun dag ‘gewoon’ met een kopje koffie, bij wijze van desayuno. Deze moet uiteraard wel in het Spaans besteld worden. Een café con leche (koffie met melk) of een café americano kennen we wel. Maar een variatie die het vooral op een warme zomerse dag goed doet, is een koffie met ijsblokjes. 

Overal in Spanje zou je deze bestellen als een café con hielo (koffie met ijs), maar in Valencia hebben ze hier een eigen term voor. Namelijk ‘Café del tiempo’, letterlijk vertaald is dit ‘koffie van de tijd’. Een café del tiempo kan je bij elke bar of koffietent bestellen, en je krijgt dan een groot glas ijs naast je koffie waar je de koffie in kan gieten. Alle varianten koffies zijn trouwens mogelijk, zolang je er maar ‘del tiempo’ achter zegt.

Horwata?

Horchata! Deze verfrissende, melkachtige drank vind je veel in Valencia. Het wordt gemaakt van chufas (tijgernoten) een soort amandelachtige nootjes, water en suiker. Horchata wordt door de Valencianen vaak tijdens de merienda genuttigd in combinatie met een farton. Dit is een zoete lekkernij die de meeste locals in de horchata dopen.

Naast dat het een heerlijk verfrissend drankje is, schijnt het ook nog eens hartstikke goed voor je te zijn. Door af en toe een glas horchata te drinken, gaat je cholesterol omlaag, wordt je spijsvertering geholpen en het helpt tegen een opgeblazen gevoel. De lekkerste en meest verse horchata drink je bij Horchatería Daniel, maar je kan ook, net zoals de locals, gewoon een pak voor in de koelkast kopen. Horchata is namelijk, net als chocomel in Nederland, bij iedere supermarkt in Valencia te koop.

Hét water van Valencia.

Een typisch oranje sinaasappeldrankje kan in Valencia – als stad van de sinaasappels – natuurlijk niet ontbreken. En daar is ‘ie hoor: ‘Agua de Valencia’ is een heerlijke maar oh-zo gevaarlijke cocktail con mucho alcohol. De cocktail klinkt en smaakt misschien onschuldig, maar bevat drie verschillende soorten alcohol: gin, wodka en cava. Houd hier rekening mee, want hij drinkt weg als limonade ;-). 

Je kan deze Valenciaanse cocktail in bijna elke bar bestellen en hij wordt ook door de Valencianen zelf veel gedronken. Een goede spot om Agua de Valencia te drinken is Café de las Horas, in de wijk El Carmen. Hier is het binnen erg gezellig, maar er is ook een fijn terras!

Zelf maken kan ook makkelijk. Voor een grote jarra(kan) gooi je de volgende ingrediënten bij elkaar:

Cava (semi sec)                                      1 fles

Verse sinaasappelsap                             250 ml

Gin                                                           100 ml

Wodka                                                      100 ml

Suiker                                                      paar schepjes naar smaak

IJsblokjes/crushed ijs         

¡Salud!


Nog meer te weten komen over typische Valenciaanse gewoontes? Boek tijdens je vakantie of stedentrip in Valencia een van onze tours en wij laten je nog veel meer van het lokale Valencia zien!

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring