Valencia’s grootste trots: de sinaasappel!

De wieg van de sinaasappel

De échte sinaasappelbomen vind je in La Ribera, een gebied 40 kilometer ten zuiden van Valencia. Even terug in de tijd voor wat geschiedenis. In 1781 werd door de lokale pastoor, apotheker en notaris in het dorpje Carcaixent de eerste sinaasappelgaard van Valencia geplant. Maar La Ribera was een kaal en droog gebied en sinaasappelbomen hebben ontzettend veel water nodig – wel 25 liter per sinaasappel – dus het drietal boorde waterputten, maakte waterraderen en bouwde zo een irrigatiesysteem. Daarmee werden de droge zandgronden omgetoverd tot de eerste sinaasappelgaarden van Valencia – een ware doorbraak. Carcaixent wordt dan ook wel ‘la cuna de la naranja’ ofwel de ‘wieg van de sinaasappel’ genoemd.

De geboorte van de Spaanse sinaasappel vond echter niet in Valencia plaats, zoals velen denken. Al in de vijfde eeuw na Christus, toen Spanje een kolonie was van het Kalifaat en de Taifa, haalden de Arabieren sinaasappelbomen uit Afrika naar Spanje. De bomen dienden als decoratie van binnentuinen van paleizen en moskeeën en het sap van de toen nog bittere en zure sinaasappel werd gebruikt om koper mee te poetsen. Pas veel later namen de Portugezen de voor ons bekende zoete sinaasappel mee vanuit China via de zijderoute naar Spanje. Lange tijd was de Spaanse sinaasappel een delicatesse voor de rijken. Pas met de eerste sinaasappelgaarden in Carcaixent, nam de sinaasappelteelt serieuze vormen aan.

300 dagen per jaar zon

Sinaasappels hebben naast water veel zon nodig. En laat nou net in Valencia meer dan 300 dagen per jaar de zon schijnen! Doordat de weers- en milieuomstandigheden in het gebied uitstekend zijn, waren de verkregen sinaasappels van goede kwaliteit, grootte en smaak. Al snel werden ze zowel nationaal als internationaal op de markt gebracht, wat een grote economische groei in niet alleen het gebied van La Ribera veroorzaakte, maar in geheel Valencia.

Sinaasappelgeld

De komst van de sinaasappels in Valencia is misschien wel Valencia’s grootste trots. Het heeft de stad vanaf begin 19 e eeuw ongelooflijk veel geld opgeleverd, zogenoemd ‘sinaasappelgeld’, waarmee een groot deel van de stad is opgebouwd. De Mercat Central, de centraal gelegen overdekte versmarkt van

Valencia, is één van de gebouwen die haar bestaan dankt aan het sinaasappelgeld dat de gemeente rijk was. De markt, gebouwd in de ‘nieuwe Catalaanse’ stijl, een Spaanse tak van de Nouveau Art stroming, is dan ook één groot eerbetoon aan de sinaasappels: deze zijn overal in de betegeling en op het plafond terug te vinden. Maar ook in het treinstation van Valencia, la Estación Nort, en boven de ingang van Mercat de Colón, zijn de sinaasappels volop terug te vinden in de wanddecoratie.

Benieuwd geworden naar dé sinaasappels van Valencia? Voor groepen organiseert The Orange Guide een dagtrip naar de meest authentieke sinaasappelgaard van Valencia, mét paella lunch. Blijf je liever in de stad? Tijdens een fietstour door het centrum van Valencia heb je ook geen gebrek aan sinaasappels, we laten ze namelijk proeven en zien!

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring