Waarom Valencia?

De wereld is een fascinerende plek, Europa is een geweldig continent en de Mediterrane zijn prachtig. Hier is vrijwel iedereen het mee eens. Over favoriete landen verschillen echter meningen, maar onze duidelijke favoriet is Spanje: de ophonische taal, de vriendelijke inwoners, de relaxte levenswijze, de chorizo, cañas (kleine biertjes), tortilla’s en natuurlijk het land zelf. Betoverende steden, verrassende binnenlanden en gezellige stranden. Spain’s got it all. 

Waarom Valencia?

Maar waarom Valencia? Het is toch in San Sebastian waar ze gastronomische kunstjes uithalen? In Barcelona waar ze de beste feestjes geven? In Granada waar elk biertje met een gratis bord vol tapas geserveerd wordt? In Madrid waar het Prado museum staat en in Sevilla waar ze de meest hartverscheurende flamenco zingen?

Niks aan gelogen. We zeiden toch al dat Spanje ons favoriete land ter wereld is? Er is zoveel te beleven in één en hetzelfde land, dat het zelfs ons nog duizelt. Maar waarom zijn wij The Orange Guide begonnen in Valencia, out of all places

De stad van de diversiteit

Valencia is de stad van de diversiteit: hier vind je alles wat je wil, in één en dezelfde stad. Zon? 300 dagen per jaar. Zee? Het bruisende stadsstrand is vier kilometer lang en wie kalmte zoekt, fietst een paar kilometer verder en treft een oase van rust verstopt achter duinen. Gastronomie? Als je weet waar je moet zijn, verrast Valencia je zintuigen. Nachtleven? De allerleukste feestjes vind je in Valencia – écht waar. Cultuur? Waan je in een diverse stad welke nog onaangetast is door het internationale toerisme, waar Spanjaarden trots op zijn en welke zich elk jaar meer ontwikkelt op het gebied van kunst en cultuur. 

Even terug in de tijd…

Bezoek het Museo de Bellas Artes om de vrolijke schilderijen van Valencia’s 19e eeuwse trots Joaquin Sorolla te bewonderen, evenals Velazquez en onze eigen Jeroen Bosch aka ‘El Bosco’. Loop via een korte omweg door de achterliggende rozentuin in het Viveros park naar de ‘Puente de Serranos’, waar je een indrukwekkende entree maakt in de oude binnenstad. De oude stadspoorten waar je onderdoor loopt dienden in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) als bunker om schilderijen uit het Prado veilig te stellen. Sla je na de poorten rechtsaf, kom je op ‘Plaza del Carme’, het oudste plein van de stad met tevens het oudste gebouw: een prachtig oud klooster, tegenwoordig een moderne kunstmuseum. Bij het typisch Spaanse terras ‘El Museu’ ernaast lunch je op zondag huisgemaakte paella voor een prikkie.

Het centrum van Valencia

Struin door de wijk El Carmen en bewonder haar muurschilderingen, boetiekjes en prachtige gebouwen. Bezoek het bruisende Plaza de la Virgen, waar de negen maagden met hun waterkruiken de irrigatiekanalen van Valencia representeren (wist je dat het grootste exportproduct van Valencia rijst is? Niet voor niets dat paella van Valenciaanse komaf is!). Drink je middagborrel bij Tasquita La Estrecha op Plaza de Lope de Vega, waar je de allerlekkerste verdejo uit het nabijgelegen Requena drinkt, afgesloten met een goede slok ‘cazalla’, Valenciaanse likeur die op het platteland uit kruiken gedronken wordt.

Daarom Valencia. Verder dan de websites die je al kent, bijzonderder dan de reisboekjes en anders dan wat je eerder zag van de stad. Laat ons jou meenemen op ontdekkingstocht door een buitengewoon Valencia.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
nl_NLNL

Wij gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring